Eten & DrinkenUNESCO

De wijnterril (Haillicourt, Frankrijk)

Weinigen zullen het weten of zelfs maar geloven, maar op het voormalig afval, gruis en steenafval dat afkomstig is van steenkoolmijnen en dat op heuvels werd opeengehoopt in wat men een terril noemt, kan men wijngaarden aanplanten en daarmee lekkere wijn maken. Ver gezocht? Helemaal niet: ga maar in het Noord-Franse Haillicourt gaan kijken. Daar maakt men de zogeheten “Charbonnay“. De 2.000 Chardonnay-wijnranken werden in 2011 aangeplant op een terril. Deze terril maakt deel uit van het mijnbassin Douai-Lens dat door de UNESCO als werelderfgoed werd uitgeroepen.

De Charbonnay wijn was vroeger niet in de normale handel te verkrijgen: de flessen werden immers allemaal voorbehouden voor de medewerkers en de vele vrijwilligers van het domein. Sinds 2018 worden er nu ook flessen vrij verkocht. Dé vraag is natuurlijk waar je ze kunt vinden (aangezien er in totaal maar een duizendtal flessen per jaar worden gemaakt). Prijs zou zo rond de 45 à 50 €/fles liggen.

Dit initiatief toont goed aan wat er allemaal van reconversie mogelijk is met oude mijnsites. Het idee werd al geopperd om ook met wijngaarden op andere terrils te starten.

Tip: ga zeker ook eens een authentieke terril gaan verkennen die geen verboden terrein is. Er zijn er diverse die toegankelijk zijn gemaakt voor het grote publiek. Mooi voorbeeld hiervan is de dubbele terril in Loos-en-Gohelle: de hoogste van Europa!

Het wijndomein is niet te bezoeken.
Aanduiding van de locatie op Google Maps.

Foto’s van 1 augustus 2023:

Wij gebruiken cookies op onze website.

Bevestig dit als u onze tracking cookies accepteert. U kunt de tracking ook weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder gegevens naar services van derden te sturen.