Garnalen en Paardenvissers (Oostduinkerke, België)

De paardenvissers van Oostduinkerke, die op garnalen vissen, werden in 2013 door de UNESCO toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Bij het garnaalvissen wordt een net gesleept achter een uit de kluiten gewassen paard. Op het paard rusten naast de visser ook nog 2 gevlochten manden waarin de vangst tijdelijk wordt bewaard. Een paardenvisser heeft typisch een gele oliejekker aan, hoge laarzen en een zuidwester. Na het vissen worden de garnalen in grote metalen vaten gekookt. De garnalen worden vervolgens met de hand gepeld en gedegusteerd met een streekbier. Een typisch bier dat daarbij wordt gedronken is het zoetzure “Rodenbach“. Wil je het iets zoeter, neem dan de “Rodenbach Grand Cru“.
Rodenback Classic Rodenbach Grand Cru

Tip: Op top.vlaanderen vind je ook meer info over het hop dat in bier wordt gebruikt of de Vlaamse Estaminets & de Belgische biercultuur.

De lekkerste, beste garnalen zijn deze die je rechtstreeks van de paardenvisser kunt bekomen. Verder kun je ook “levende versch-ke” (zoals ze enkel in het West-Vlaams dialect zo smeuïg kunnen zeggen als ze “hele verse” bedoelen) aan de typische viskramen aan de kustlijn kopen (bijv. aan de vistrap in Oostende). ’t valt wel te betwijfelen als ze nog “levend” zijn nadat ze gekookt zijn, maar bon. 😉 Af te raden zijn deze die je koopt in de supermarkt: daar worden meestal bewaarmiddelen aan toegevoegd en deze worden dikwijls overgevlogen naar een of ander Maghrebland om aldaar te worden gepeld. Ze zijn dikwijls wat aan de taaiere kant en overgezouten. En ja, voor al eer we het vergeten, het type garnaal dat aan de Noordzee wordt gevangen is de “gewone garnaal“, ook nog “grijze garnaal” genoemd.

Een typisch gerecht dat U in vele Belgische restaurants kunt bekomen is de “tomaat-garnaal“. Als die goed is gemaakt bestaat die uit een grote vleestomaat (dat van zijn pel en binnenste vruchtvlees is ontdaan) die wordt opgevuld met heerlijke garnalen. De tomaat wordt normaal gezien opgediend op enkele blaadjes sla en met zelfgemaakte mayonaise. De Belgische friet sluit het gerecht perfect af. Op de meeste plaatsen te verkrijgen, alleen dikwijls slecht uitgevoerd. Jammer, maar is een feit. Een correct uitgevoerde tomaat-garnaal kan nooit goedkoop zijn: het basisproduct alleen al kost geld, alle manuele handelingen die er bij komen kijken om het gerecht te maken ook.

Ander typisch Vlaams gerecht dat quasi overal te verkrijgen is zijn de “garnaalkroketten“: het zijn rolletjes die als vulling bechamelsaus en garnalen hebben, soms ook met bijkomend visbouillon voor een extra uitgesproken smaak.

Wist U dat de bekende wandeltocht “4-daagse van de IJzer” in 1967 werd opgericht door… jawel: de Koninklijke Orde van de Paardevisser. De wandeltocht duurde toen slechts één dag. Later nam het Belgische leger de organisatie op zich maar de Koninklijke Orde van de Paardevisser is nog altijd lid van  het organisatiecomité.

Tip: wanneer U toch aan de kust bent, kunt U eventueel Uw bezoek uitbreiden met het gaan bezichtigen van kunstwerken die staan opgesteld langsheen de Belgische kustlijn. Zie hiervoor onze pagina over de Beaufort triënnale.

Google Maps.
Aanduiding op de kaart van Top.Vlaanderen.
Facebook van de Paardenvissers.
Kalender van de Garnaalvisser te paard 2020 (Update Augustus 2020: voorlopig allemaal geannuleerd)
Informatie over de Paardenvisserij in Oostduinkerke in Wikipedia.
Webstek van de Koninklijke Orde van de Paardevisser.
Informatie over de Gewone Garnaal in Wikipedia.
Informatie over de Tomaat-Garnaal in Wikipedia.
Recept voor garnaalkroketten op Njam! TV.
Recept voor tomaat-garnaal op VTM.

Paardenvissers aan het strand van Oostduinkerke bezig met garnalen te vangen (foto van Wikipedia, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies op onze website.

Bevestig dit als u onze tracking cookies accepteert. U kunt de tracking ook weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder gegevens naar services van derden te sturen.