Shrimp and Horse Fishermen (Oostduinkerke, Belgium)
The horse fishermen of Oostduinkerke, who fish for shrimp, were charged in 2013 by the UNESCO added to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity. Shrimp fishing involves dragging a net behind a overgrown horse. On the horse, in addition to the fisherman, rest 2 woven baskets in which the catch is temporarily stored. A horse fisherman typically has a yellow oil jacket to, high boots and a southwester. After fishing, the shrimp are placed in large metal vessels boiled. The shrimp are then peeled by hand and Tasted with a regional beer. A typical beer drunk with this is the sweet and sour "Rodenbach". If you want it a little sweeter, take the "Rodenbach Grand Cru".
Tip: At top.vlaanderen you can also find more info on the hops used in beer or the Flemish Estaminets & Belgian beer culture.
De lekkerste, beste garnalen zijn deze die je rechtstreeks van de paardenvisser kunt bekomen. Verder kun je ook “levende versch-ke” (zoals ze enkel in het West-Vlaams dialect zo smeuïg kunnen zeggen als ze “hele verse” bedoelen) aan de typische viskramen aan de kustlijn kopen (bijv. aan de vistrap in Oostende). ’t valt wel te betwijfelen als ze nog “levend” zijn nadat ze gekookt zijn, maar bon. 😉 Af te raden zijn deze die je koopt in de supermarkt: daar worden meestal bewaarmiddelen aan toegevoegd en deze worden dikwijls overgevlogen naar een of ander Maghrebland om aldaar te worden gepeld. Ze zijn dikwijls wat aan de taaiere kant en té veel gezouten. En ja, voor al eer we het vergeten, het type garnaal dat aan de Noordzee wordt gevangen is de “gewone garnaal“, ook nog “grijze garnaal” genoemd.
A typical dish that you can get in many Belgian restaurants is the "tomato shrimp." When properly prepared, it consists of a large beef tomato (that has been stripped of its skin and inner flesh) stuffed with delicious shrimp. The tomato is normally served on a few leaves of lettuce and with homemade mayonnaise. The Belgian fries close the dish perfectly. Available in most places, just often poorly executed. Pity, but is a fact. A correctly executed tomato-shrimp can never be cheap: the basic product alone costs money, all the manual operations involved in making the dish as well.
Ander typisch Vlaams gerecht dat quasi overal te verkrijgen is zijn de “garnaalkroketten“: het zijn rolletjes die als vulling bechamelsaus en garnalen hebben, soms ook met bijkomend visbouillon voor een extra uitgesproken smaak. Je kunt ze komen proeven op het jaarlijkse Garnaalfeesten. Ieder jaar weer worden de Garnaalfeesten van Oostduinkerke georganiseerd. Ziehier de foto’s van de 2024 editie bijvoorbeeld.
Did you know that the famous hike "4-Day of the Yser" was founded in 1967 by ... yes: the Royal Order of the Horsefisher. At that time, the hike lasted only one day. Later, the Belgian Army took over the organization but the Royal Order of the Horsefisher is still a member of the organizing committee.
Tip: When you are at the coast, you can extend your visit with a visit to the works of art along the Belgian coastline. See our page about the Beaufort Triennial.
OOSTDUINKERKE-BAD BelgiumAanduiding van de locatie op de kaart van Top.Vlaanderen.
Aanduiding van de locatie op Google Maps.
Facebook van de Paardenvissers.
Kalender van de Garnaalvissers te paard .
Informatie over de Paardenvisserij in Oostduinkerke in Wikipedia.
Webstek van de Koninklijke Orde van de Paardevisser.
Informatie over de Gewone Garnaal in Wikipedia.
Informatie over de Tomaat-Garnaal in Wikipedia.
Recept voor garnaalkroketten op Njam! TV.
Recept voor tomaat-garnaal op VTM.
Photos of the East Dunkirk Horse Fishermen's demonstration on Aug. 19, 2023:
Sell fresh shrimp at the Ostend Fish Trap: