Hop (Poperinge, België)

Hop en kwaliteitsbieren gaan onlosmakelijk samen. De lupulinekorreltjes uit de vruchtkegels van de vrouwelijke plant (hopbel) worden vanwege de alfazuren en de etherische oliën (aroma’s) gebruikt als grondstof voor bier. Hop wordt ook nog eens “het groene goud” genoemd. In het lokale dialect van Poperinge wordt er niet van hop gesproken, wel van “hommel“. Wie in de periode Juni-September door onze regio rijdt, en dan vooral rond Poperinge, ziet de schuin opgestelde staken waar hop rond groeit al van ver staan. Ze zijn typisch voor de Poperingse zomerlandschappen. Al sinds de 8ste eeuw staat de maand september in het teken van het plukken van de hopoogst. Er zijn 18 hoptelers, allen familiebedrijven, die een totale oppervlakte van 155 hectare cultiveren. Wil U er meer over weten ? Bezoek dan het hopmuseum in Poperinge. Het is gevestigd in het stadsschaalcomplex. Hier werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld.

Keurmerk/logo van de Belgische hop.
Keurmerk/logo van de Belgische hop.

Of ga eens langs bij een van de vele brouwerijen die Vlaanderen rijk is. In onze regio kunnen we bijvoorbeeld een bezoek aan Brouwerij St. Bernardus in Watou aanbevelen. Ze hebben een goede infrastructuur om toeristen, zelfs in grote getale, te ontvangen. Zo hebt U er de rooftop Bar Bernard (jawel, met 360° uitzicht), een fabriekswinkel waar U de gebrouwen bieren kunt aankopen, kunt U er op aanvraag de brouwerij bezoeken, enz. . Vlak naast deze brouwerij, en dat is aardig meegenomen, hebt U een hopveld. Daar kunt U live zien hoe de hop geteeld wordt.

Wist U dat U in het begin van het jaar, zeg maar vanaf half februari tot einde maart, jonge hopscheuten kan verkrijgen? Hopscheuten zijn jonge, ondergrondse uitlopers van de hopplant. Een ware delicatesse. Dit kunt U in vele Poperingse restaurants bekomen maar uiteraard ook in ons restaurant van Hostellerie Kemmelberg ****.


Er bestaan bepaalde biersoorten waar er extra veel soorten van hop in worden verwerkt. Zo is er het Poperingse streekbier “Hommelbier” gebrouwen bij de “Leroy Breweries” uit Boezinge. Daar worden maar liefst 4 hopvariëteiten in gebruikt. Dit hommelbier wordt op lokale recepties veel geschonken. Vraag er naar.

Leffe Royal Whitbread Golding
Ook de grote, internationale bierbrouwer AB InBev gebruikt Poperingse hop in bepaalde variëteiten van zijn “Leffe”. In 2015 startte zij met het brouwen van de “Leffe Royal Whitbread Golding“. De Whitbread Golding is een hoogstaande hopvariëteit dat typisch in Poperinge wordt geteeld.

Wist U dat er zelfs bepaalde wijnen worden gemaakt waar hop in verwerkt zit ? Een van de regionale pioniers op dat vlak is wijnmaker Filip Decroix van het “Wijndomein Zilver Cruys” te Steenstraete (Boezinge bij Ieper). Dit domein kan bezocht worden. Vraag naar de Steenstraetse Hoppewijn: het is een schuimwijn die wordt verrijkt met twee soorten hopbellen, de smaakmaker van bier. Toch wel origineel.

Tip: lees ook onze info over de Vlaamse Estaminets en de Biercultuur.

Google Maps: Bar BernardHopmuseum.
Aanduiding op de kaart van Top.Vlaanderen: Rooftop Bar BernardHopmuseum .
Officiële webstek van Brouwerij Sint-Bernardus.
Officiële webstek van het Hopmuseum.
Informatie over hop op Wikipedia.
Officiële webstek van de Dienst voor Toerisme van de stad Poperinge.
Lijst met producten waar hop in verwerkt zit.
Webstek van het keurbroederschap “De Witte Ranke”.
Videoreportage op Flandres Télévision over de bio-hop van Morbecque, F (29/8/2018, 8m 34s).

  • 360-180° panoramafoto van een hopveld in Boeschepe (Frankrijk) met zicht op de superhoge TV-mast op de Katsberg


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken cookies op onze website.

Bevestig dit als u onze tracking cookies accepteert. U kunt de tracking ook weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder gegevens naar services van derden te sturen.