Eten & DrinkenFolkloreSeptember

Chicorei, typisch Vlaams

De chicorei is eigenlijk een typisch Vlaams product. De wortel van de chicoreiplant wordt gebrand en het resultaat er van werd destijds als koffievervanger gebruikt. Tegenwoordig is deze oude traditie in onbruik geraakt. De witte bladeren van de plant kennen we ook als “witlof“. De regio Audruicq – Oye-Plage is dé regio bij uitstek: daar wordt er jaarlijks ongeveer 20.000 ton van verwerkt.

Wist U… dat er jaarlijks in Noord-Frankrijk een Feest van de Chicorei wordt georganiseerd? In 2023 loopt dit feest van 27 september tot 27 oktober. Hier vindt U het volledige programma.


Wist U… dat er zelfs een apart boekje bestaat met recepten uit Noord-Frankrijk waarin chicorei wordt gebruikt? Het werd in September 2020 uitgegeven en draagt de titel “La chicorée ça se cuisine!” (ISBN 978-2-9574448-0-9).


Wist U… dat er ook een Chicoreiroute bestaat (streek van Ardooie en Lichtervelde)?

Tip: wil je eens een lekkere crème brûlée met chicorei eten, dan kun je hiervoor terecht bij bijvoorbeeld “l’Entre-Mers” te Audinghen. Dat is vlak bij de “Maison du site des 2 Caps“. Dit is gelegen tussen de Cap-Gris-Nez en de Cap-Blanc-Nez. En terwijl je daar toch bent, vraag eens naar het lokale, ambachtelijk gebrouwen biertje “2 Caps”. De brouwerij ligt daar niet ver van en kan worden bezocht.

Wikipedia pagina over Chicorei ( nederlandstalig, franstalig ).
Lokatie van Brasserie l’Entre-Mers op Google Maps.

Wij gebruiken cookies op onze website.

Bevestig dit als u onze tracking cookies accepteert. U kunt de tracking ook weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder gegevens naar services van derden te sturen.